Bloemen betekenissen > Roos

DE ROOS

Roos: koningin onder de bloemen

Dat de roos de koningin onder de bloemen is, is een veel gehoorde uitspraak. Met het geven van rozen zitten we altijd goed. Denken we… want aan rozen kleeft een hoop symboliek.


Mythen en legenden

Al eeuwen staat de roos symbool voor liefde en romance. Hoe komt dat toch? Er gaat een verhaal dat zegt dat de roos is gemaakt door de Griekse godin van de bloemenwereld, genaamd Chloris. De legende vertelt is dat Chloris een overleden nimf vindt. Ze vraagt verschillende gunsten aan diverse goden, waardoor de eerste roos geboren wordt. De Griekse god Eros geeft de prachtige roos aan de god van de stilte, Harpocrates. Op dat moment ontstaat de term ‘sub rosa’. Dit staat voor ‘geheim(houding)’. Dit is de reden dat Romeinen rozen aan deuren van ruimten waarin een besloten vergadering plaatsvond. Een mythe uit Romeinse overlevering is dat Cupido nectar knoeide. Daaruit ontstonden de eerste rozen. Dit zou het verband tussen liefde en de bloem roos verklaren. Een ander verhaal doet dat echter ook: de mooie Rodanthe wordt voortdurend achterna gezeten door bewonderaars. Godin van de jacht, Diana, kan dat niet aanzien en tovert Rodanthe in een bloem om. Haar bewonderaars worden de doornen aan de roos. En zo zijn er nog vele verhalen over het ontstaan van de roos. Allemaal even prachtig en velen ervan hebben te maken met de liefde. Geweldig toch? Alle reden voor geliefden om elkaar met rozen te blijven verblijden!


De roos is eeuwen oud

Hoe de roos ook ontstaan mag zijn; de bloem is al eeuwen oud. Er zijn fossielen gevonden van wilde rozen die 35 miljoen jaar oud zijn! In Azië, mogelijk in China begon men met de cultivatie van rozen. Dat is al zo’n 5.000 jaar geleden. Vanuit Azië verspreidde de roos zich over de hele wereld. Zo schijnt de Egyptische Cleopatra rozenblaadjes op de vloer van haar paleis hebben gestrooid. Verder werd de roos als medicijn gezien, gebruikt als basis voor parfum en zelfs als confetti. Het was China waar het eind van de achttiende eeuw gecultiveerde rozen vandaan kwamen. Deze soorten rozen bloeiden langer dan Europese varianten. Ook introduceerde men nieuwe kleuren. Zo kwam een felrood exemplaar uit Azië en bestaan hardgele rozen doordat Joseph Permet-Ducher zich 20 jaar lang bezighield met het cultiveren van rozen.


Rozen zijn symbolisch

Rozen geven is symbolisch. Met de kleur, het aantal, in de knop of ontloken… met de roos druk je een gevoel, een emotie uit.. Niet alle lezingen hierover zijn hetzelfde, maar duidelijk mag zijn dat de roos met zijn vele hartvormige blaadjes vooral symbool voor de liefde is. Fleurop maakt je graag deelgenoot van een aantal bekende betekenissen van rozen:


Het aantal rozen is belangrijk

Het aantal rozen dat je geeft is ook belangrijk. Van enkele aantallen verklappen we hier de betekenis:


Verzorging van rozen

Voor alle bloemen geldt: gebruik een schone vaas. Dus gebruik ook voor je rozen een schoongemaakte vaas. Snijd de rozen aan voordat je ze in die vaas zet. Er is discussie over of rozen schuin aangesneden moeten worden of recht. Meestal wordt schuin aansnijden met een scherp mes aangeraden. Aansnijden met een scherpe snoeischaar kan ook, al bestaat dan meer kans dat je de haarvaatjes in de steel van de roos dicht knijpt. Daardoor kan de roos minder goed water opnemen.
Speciale rozenvoeding zal de rozen altijd goed doen. Deze krijgt u er bij ons altijd bij.

WEBSHOP

U kunt bij ons ook online bloemen bestellen en eenvoudig betalen met iDeal. Hieronder staan een aantal voorbeelden. Bekijk onze webshop voor meer mogelijkheden.

NAAR DE WEBSHOP

bloemen en boeketten nijmegen

boeket vanaf €19,95

BESTEL
bloemen en boeketten nijmegen

boeket vanaf €24,95

BESTEL
droogbloemen en boeketten nijmegen

boeket vanaf €24,95

BESTEL
bloemen en boeketten nijmegen

Boeket vanaf €49,95

BESTEL

CONTACTGEGEVENS

Bloemsierkunst Krayenhoff
Krayenhofflaan 32
6541 PT Nijmegen

T: 024 3775305
E: info@krayenhoff.nl

webshop:
www.bloemenbezorgennijmegen.nl

OPENINGSTIJDEN:

Maandag:
Dinsdag t/m vrijdag:
Zaterdag:
9.00 u tot 18.00 u
8.30 u tot 18.00 u
8.30 u tot 17.00 u

OPENINGSTIJDEN:

Maandag:
9.00 u tot 18.00 u

Dinsdag t/m vrijdag:
8.30 u tot 18.00 u

Zaterdag:
8.30 u tot 17.00 u